Exkurzia vo výrobni hostií v Prešove

      Desať žiakov z 9. B sa dňa 5. februára 2010 zúčastnilo exkurzie v Hostiarni v Prešove. Zoznámili sa s procesom výroby nekvaseného chleba. Oboznámili sa, ako sa v minulosti hostie vyrábali. Cesto sa pripravuje podľa toho v akom stroji sa budú piecť. Niektoré stroje nie sú automatizované, preto sa kusy robia iba po jednom. V automatizovanej výrobe je to už viac kusov. Žiaci mali možnosť porovnať chuť nekvaseného chleba pred a po zvlhčení. Videli, ako sa robia malé a ako sa robia veľké hostie a tiež hostie pri príležitosti na rôzne slávnosti. Hostie si objednávajú farnosti z celého Slovenska. Balia sa do krabíc a posielajú poštou podľa objednávok.
      Žiaci sa zapísali do knihy návštev. Poďakovali sme sr. Anite za pekné sprevádzanie výrobňou. Navštívili sme aj gréckokatolícky kostol. Šťastlivo sme docestovali vlakom do Humenného.

Žiakov sprevádzala Mgr. Helena Balážová, sr. Božena.

Mgr. Helena Balážová